Over Poppelien

Jacqueline from Poppelien

 

Als kind had ik een vrijeschoolpop (of zonnekindpop) die mijn moeder voor mij had gemaakt en waar ik veel mee heb gespeeld. Toen ik zelf moeder werd, en mijn dochter een echt poppenkind bleek te zijn, besloot ik om ook een poppencursus te volgen. Zo zou ik op mijn beurt een zonnekindpop voor mijn dochter kunnen maken. Het gaf me enorm veel plezier en voldoening om deze ledematenpop langzaam gestalte te zien krijgen. De kleur voor de haartjes uitkiezen, maar ook nadenken over de poppenkleertjes die ik haar kon aandoen gaven haar een echte persoonlijkheid. Toen de pop eenmaal klaar was, was de reactie van mijn dochter de kroon op mijn werk. Ze was zo oprecht blij en vertederd door deze poppenbaby. Ze heeft een uur lang met haar op schoot gezeten en haar kusjes gegeven. Ze sprak haar nieuwe kind toe: ‘ben je net geboren?’

Ik heb mij van tevoren wel afgevraagd of deze pop zou kunnen concurreren met de poppen uit de speelgoedwinkel, die mijn dochter al had. Maar ze sloot ‘Margrietje’ direct in haar hart. Ook mensen uit mijn omgeving waren vertederd door Margrietje en ik kreeg de vraag of ik voor hen ook een pop kon maken. Omdat deze voor een jonger kind bedoeld waren, maakte ik een aantal knuffelpopjes van zachte velours.

Hieruit ontstond het idee om een eigen website te maken met daarop alle poppen die ik heb gemaakt. Zo krijg je een indruk van de verschillende mogelijkheden. De knuffelpoppen, ledematenpoppen en lappenpoppen op deze site zijn dan ook een indruk van wat ik heb gemaakt. Heel soms maak ik een pop die nog geen bestemming heeft en die dan te koop is. In die gevallen staat het op de site vermeld.

En de ledematenpop van mijn moeder? Die is dertig jaar later nog in de familie en is nu het speelkameraadje van oma’s kleinkinderen!